Granen: Goed of slecht voor je?

"Brood is slecht voor je! Teveel borden pasta is niet goed voor je." Men zegt het, dus het is zo!? Toch vreemd dat je zomaar dingen voor waar aanneemt. De meeste mensen hebben geen idee waar ze over praten.

Hoewel (vol)granen een goede reputatie hebben, is de voedingswaarde minimaal. Het bevat geen betacaroteen, vitamine A, C of B12. Ook lijkt het de opname van vitamine D te verstoren. Ook door het fytaatgehalte worden de ogenschijnlijke mineralen die granen rijk zijn, minder goed opgenomen. Daarmee is nog niet gezegd dat granen schadelijk zijn. Dat heeft te maken met genetische gevoeligheid. Het is vooral belangrijk dat je leert dat er twee kanten aan een verhaal zitten.

Wel kan worden vastgesteld dat we door granen te eenzijdig eten. 's Morgens en s'middags brood en 's avonds pasta is immers niet gevarieerd.

Wist je overigens dat wit en bruin brood hetzelfde is? Het verschil is dat aan bruin brood mout wordt toegevoegd om het een andere kleur te geven. De voedingswaarde is nagenoeg hetzelfde.

Mijn advies?

Granen kunnen op zich geen kwaad, maar laat het niet je eetpatroon beheersen. Dat leidt tot een eenzijdig eetpatroon.

Meer weten?

Kom eens langs voor advies.